Werkgevers proberen je ervaringen en gedrag vaak te toetsen door het stellen van gedragsgerichte vragen. Deze focussen op eerdere ervaringen, bijvoorbeeld wat deed je de laatste keer dat je een conflict had tijdens een samenwerking? Aan de hand van deze vragen proberen werkgevers te voorspellen hoe je in de toekomst zult presteren en of je binnen het team en de organisatie past. Lees hieronder de tien stappen om jezelf zo goed mogelijk voor te bereiden!
# 1 Bedenk je STAR-verhalen
Mijn tip is om STAR-verhalen te ontwikkelen die helpen met het overbrengen van je vaardigheden en kwaliteiten! STAR staat voor situatie, taak, actie en resultaat. Bedenk eerst een situatie waarin een vaardigheid nodig was, omschrijf vervolgens de taak die jij had. Benoem de actie die jij nam, waarin deze vaardigheid duidelijk zichtbaar was en eindig met het resultaat. Een voorbeeld van een STAR verhaal zou kunnen zijn:
- Situatie: “Tijdens een groepsproject op de universiteit ontstond een discussie over het wel of niet uitvoeren van een bepaalde analyse.”
- Taak: “Mijn taak was het uitvoeren van de analyse.”
- Actie: “Ik heb het initiatief genomen om een pro-con lijst te maken, waarbij we alle voor- en nadelen tegenover elkaar hebben gezet. Vervolgens hebben we gezamenlijk een beslissing genomen op basis van deze pro-con lijst.”
- Resultaat: “Door middel van de lijst konden we snel een keuze maken, waar iedereen achter stond.”
Een veelvoorkomende fout is dat een STAR-verhaal te algemeen is en geen specifieke details bevat over de acties die je hebt ondernomen om een bepaald resultaat te bereiken. Vaak is het krachtig om bij vragen omtrent teamwork, uitdagingen en conflicten een STAR-verhaal aan te halen.
Tip: Kijk naar de veel gestelde vragen hieronder en bedenk bij elke vraag een STAR-verhaal.
Inhoudelijke vragen op je sollicitatiegesprek
Naast gedragsgerichte vragen zal de manager ongetwijfeld ook inhoudelijke vragen stellen. Bereid je voor op veelvoorkomende vragen. Ga in je hoofd na wat managers belangrijk vinden en welke vragen je cv oproept.
# 2 Vraag hulp en/of feedback
Ook kan je hulp vragen aan vrienden en familie, welke vragen kregen zij tijdens hun sollicitatie?
Een voorbeeld van veel gestelde vragen zijn:
- Vertel me over een keer dat je een moeilijk probleem op het werk hebt aangepakt.
- Hoe ga je om met concurrerende prioriteiten?
Voor meer veelvoorkomende vragen, neem een kijkje in onze sollicitatiegids. Daarin vind je meer dan 20 vragen die veel gesteld worden tijdens interviews met (data) sollicitanten.
Ben je goed voorbereid en denk je klaar te zijn voor het gesprek? Onthoud dan nog een ding:
# 3 Blijf jezelf!
Hoewel het belangrijk is om goed voorbereide verhalen te hebben, is het even belangrijk om authentiek te zijn. Zorg er dus voor dat je weet wat je wil zeggen, maar lees geen uit je hoofd geleerde tekst voor.
Het is zover: het sollicitatiegesprek!
#4 Kom op tijd op je sollicitatie
De eerste tip is misschien ook wel de belangrijkste: kom op tijd! Plan je reis zo dat je ruim op tijd aankomt. Kom ook weer niet te vroeg, ongeveer 10 tot 15 minuten voor de afgesproken tijd is ideaal. Reis je met het openbaar vervoer en twijfel je welke trein je moet nemen? Neem er eentje eerder en loop eventueel een rondje in de buurt als je (veel) te vroeg bent.
#5 Dress to impress!
Ook belangrijk: Dress to impress! Kleed je naar de normen van de bedrijfscultuur, maar zorg er altijd voor dat je formeler gekleed bent dan je dagelijks zou doen. Dit laat zien dat je het gesprek serieus neemt. Zorg er daarnaast voor dat je er verzorgd uitziet: niet die afgetrapte sneakers van je laatste festival dus!
#6 Luister aandachtig
Zorg er tijdens het gesprek voor dat je aandachtig luistert. Zo hoor je de vragen en opmerkingen goed. Op deze manier merk je vaak welke kant een manager je probeert op te sturen en zo kan je daar makkelijk op inspelen. Als iets onduidelijk is, aarzel dan niet om verduidelijking te vragen. Dit toont alleen maar aan dat je het serieus neemt.
#7 Stel zelf vragen tijdens je sollicitatiegesprek
Nog een gouden tip: Zorg ervoor dat het sollicitatie gesprek geen interview word! Hiermee bedoel ik dat je zelf ook vragen mag stellen! Door vragen te stellen toon je interesse, kom je erachter of het bedrijf ook bij jou past en kan je jezelf onderscheiden van anderen. Bewaar je vragen niet tot het einde, maar maak er een dialoog van. Vragen zij of je weleens moeilijkheden hebt gehad tijdens een samenwerking, haak hier dan op aan door een vraag terug te stellen. Voorbeelden van vragen die je dan zou kunnen stellen zijn:
- Hoe is de dynamiek binnen het team waarin ik terecht kom?
- Hoe lossen jullie als organisatie doorgaans conflicten op?
#8 Neem de juiste vibe mee
Zorg voor een open houding, glimlach af en toe en maak oogcontact. Het is belangrijk dat je enthousiast en positief overkomt. En natuurlijk niet vergeten je telefoon op stil te zetten!
Dan denk je bijna klaar te zijn, en krijg je opeens nog een case study voor je neus.. wat nu?
Case study op je sollicitatiegesprek
Een case study helpt managers je probleemoplossende vaardigheden en analytisch denken te beoordelen. Ook is het een mogelijkheid om je denkproces te communiceren. Zorg dat je aandachtig luistert en stel vragen als iets onduidelijk is. Maak een plan, zodat je gestructureerd overkomt.
# 9 Neem de interviewer mee in je gedachtegang
Tip: denk hardop zodat de interviewer je redenering kan volgen! Geef vervolgens aanbevelingen en weeg de voor- en nadelen tegen elkaar af. Eindig altijd met een samenvatting, waarbij je jouw bevindingen presenteert en alleen focust op de belangrijkste inzichten.
Je bent nu echt klaar voor je sollicitatiegesprek! Kan je toch nog wat extra zelfvertrouwen gebruiken? Dan hebben we hier onze laatste tip:
# 10 Lees onze volledige sollicitatiegids!
Hierin vind je nog meer tips voor het gesprek, maar ook technische vaardigheden die je moet bezitten en handvaten voor een goede communicatie. Met deze tips schrijf jij het algoritme voor succes bij jouw sollicitatie! Succes!!