Lars van der Ham

Lars van der Ham

Functie: Afstudeerstagiair

Nadat ik mijn bachelor rechten en mijn bachelor economie & bedrijfseconomie had afgerond, wist ik dat ik toe was aan een nieuwe uitdaging. Omdat ik bij een eerdere bijbaan in aanraking was gekomen met data analyse, en de statistiek- en wiskundevakken op de universiteit mij het meest interesseerden, ben ik gestart met een premaster programma econometrie. Dit jaar ben ik gestart aan mijn master Econometrics & Management Science met een specialisatie in Econometrics aan de Erasmus Universiteit Rotterdam. Inmiddels heb ik al mijn vakken gehaald, en resteert alleen mijn scriptie nog. Voordat ik afstudeer wil ik graag ervaren hoe het is om alles wat ik heb geleerd toe te passen in de praktijk. Daarom ben ik gestart met een stage bij Veneficus.

De komende maanden zal ik bij Veneficus werken aan mijn thesis over Customer Lifetime Value. Dit is een voorspelling van de toekomstige cashflows die een individuele klant bij een bedrijf genereert. Het lastige hieraan is dat je veel verschillende componenten moet voorspellen, zoals de kans dat een klant nog steeds actief is, hoe vaak deze klant toekomstige aankopen zal doen, en voor welk bedrag. Daarnaast heb je vaak weinig gegevens per klant om deze voorspelling te maken. Door het slim combineren van individueel klantgedrag en het klantgedrag van de hele klantbasis, hoop ik tot een goede voorspelling te komen van het toekomstige koopgedrag voor een individuele klant.

Het is de bedoeling dat deze voorspellingen uiteindelijk gebruikt gaan worden om de meest waardevolle klanten te identificeren, en die te belonen middels een loyaliteitsprogramma. Daarnaast kunnen mijn voorspellingen gebruikt worden om een schatting te maken van toekomstige aankopen over de gehele klantenbasis. Op deze manier kan het bedrijf een inschatting maken van de te verwachten omzet in de toekomst.

Sinds ik ben gestart bij Veneficus zijn me een aantal dingen opgevallen. Het team bij Veneficus is jong, en daarom is er een informele werksfeer. Dit betekent echter niet dat er niet hard wordt gewerkt! Ook kennisdeling is een prioriteit binnen het bedrijf. Zo is er de wekelijkse Brainy Friday, waar relevante ontwikkelingen binnen de econometrie worden gedeeld.

Naast getallen en wiskunde ligt mijn passie bij de muziek. Ik speel klassiek slagwerk in een orkest, waar ik een aantal concerten per jaar mee geef. Daarnaast ga ik ’s zomers vaak op tournee met een projectorkest.

Terug