Op zoek naar de slimste econometrist van Nederland

Time flies when you’re having fun! Ondertussen ben ik alweer een jaar in dienst bij Veneficus. Naast het analyseren van data voor onze klanten, ben ik ook druk bezig geweest om Veneficus bekend te maken onder alle econometrie studenten tijdens de Landelijke Econometristen Dag (LED) in de Jaarbeurs Utrecht.

Veneficus hoofdsponsor van de LED 2017

Wij zijn de trotse hoofdsponsor van LED 2017 en mochten daardoor ook een plenaire sessie invullen. Onder het mom van “Let’s play the game of data” hebben wij de kans gegrepen om ons bekend te maken bij 575 studenten. The game was deze keer een leuke quiz, waaraan alle studenten mee kunnen doen! Bij deze quiz genaamd: ‘De Slimste Econometrist’ (een variant op De Slimste Mens) gaan we op zoek naar de slimste econometrist.

Voor deze quiz hadden we drie studenten uit de zaal nodig. Tijdens onze wekelijkse End of the Week-quiz maken we dankbaar gebruik van Kahoot! Ook in het Beatrix Theater met een grote groep mensen werkte Kahoot! fantastisch om met een korte quiz tot een top-3 van de zaal te komen. Deze drie kandidaten hebben op het podium gestreden om de titel ‘slimste econometrist’.

Ready for the game!

Het was even puzzelen op wat voor manier we de quiz in elkaar gingen zetten. Uiteindelijk kwamen we terecht bij Shiny, een handige R-package om snel interactieve websites in elkaar te zetten zonder HTML te coderen. Hiermee hebben we de webtool gemaakt waarmee we de quiz uitvoeren.

Tijdens het maken van de quiz liepen we tegen een probleem aan. Shiny is bedoeld voor maar één website, dus je begrijpt het al: maar één type scherm. Tijdens de quiz hebben we dit jaar twee verschillende schermen nodig, één voor de kandidaten en één voor de quizmaster. Deze moeten wel aan elkaar gelinkt zijn, omdat je tegelijk met dezelfde vraag bezig moet zijn. We willen het natuurlijk wel professioneel aanpakken, dus hebben we met wat handige trucjes het voor elkaar gekregen om twee schermen in één applicatie te maken. We werken nu in twee verschillende CSS-bestanden waardoor de quiz ook nog eens veel dynamischer is ingericht en mooier vorm gegeven. De tool laat nu een scherm zien met de vragen voor de deelnemers, en de quizmaster heeft een scherm waarmee de quiz bediend kan worden.

Dit is het scherm dat de deelnemers en de zaal zien:

Dit is het scherm dat gebruikt wordt om het spel aan te sturen:

Quizmaster

Samen met een collega was ik tijdens de LED quizmaster. Aangevuld met een “jury” die gevraagd en ongevraagd commentaar levert hebben we de kandidaten het spel laten spelen. Tussendoor konden we demo’s van ons werk laten zien. Met een trots gevoel kon ik uiteindelijk aan de winnaar de prijs uitreiken. Het was een uitdagende puzzel om dit spel te maken, maar natuurlijk super gaaf dat het is gelukt en het op de dag zelf allemaal goed werkt.

Binnenkort zullen we ook de code voor het spel nog met jullie delen, zodat ook jullie De Slimste Mens zelf kunnen spelen.

En zo zag het er in het echt uit:

Joeri Admiraal

Auteur: Joeri

Functie: Data Analist

Terug