Lars van der Ham

Lars van der Ham

Position: Data Scientist

Nadat ik mijn bachelor rechten en mijn bachelor economie & bedrijfseconomie had afgerond, wist ik dat ik toe was aan een nieuwe uitdaging. Omdat ik bij een eerdere bijbaan in aanraking was gekomen met data analyse, en de statistiek- en wiskundevakken op de universiteit mij het meest interesseerden, ben ik gestart met een premaster programma econometrie. Hierna heb ik een master Econometrics & Management Science met een specialisatie in Econometrics aan de Erasmus Universiteit Rotterdam gedaan. Als onderdeel van deze master heb ik mijn thesis bij Veneficus geschreven over Customer Lifetime Value.

Dit is een voorspelling van de toekomstige cashflows die een individuele klant bij een bedrijf genereert. Het lastige hieraan is dat je veel verschillende componenten moet voorspellen, zoals de kans dat een klant nog steeds actief is, hoe vaak deze klant toekomstige aankopen zal doen, en voor welk bedrag. Daarnaast heb je vaak weinig gegevens per klant om deze voorspelling te maken.
Door deze informatie slim te combineren, is het toch mogelijk om tot een goede voorspelling te komen van het toekomstige koopgedrag voor een individuele klant.

Na mijn stageperiode heb ik besloten om als Data Scientist aan de slag te gaan bij Veneficus. Het is inspirerend om te zien hoe data science kan helpen met het oplossen van business problemen in onze verschillende focusmarkten. Het team bij Veneficus is jong, en daarom is er een informele werksfeer. Dit betekent echter niet dat er niet hard wordt gewerkt! Ook kennisdeling is een prioriteit binnen het bedrijf. Zo is er de wekelijkse Brainy Friday, waar relevante ontwikkelingen binnen de econometrie worden gedeeld.

Naast getallen en wiskunde ligt mijn passie bij de muziek. Ik speel klassiek slagwerk in een orkest, waar ik een aantal concerten per jaar mee geef. Daarnaast ga ik ’s zomers vaak op tournee met een projectorkest.

Back