Wie wint het WK voetbal dit jaar?

Welk land krijgt op zondag 15 juli de felbegeerde WK-bokaal overhandigd en mag zijn nationale elftal het beste voetbalteam van de wereld noemen? Wordt het Duitsland, Brazilië, Engeland of zal België voor een verrassing zorgen? Bij Veneficus draaien wij onze hand niet om voor een data-analyse en dus doen we een goede poging om de uitslagen van het complete toernooi te voorspellen.

Tijdens wat vrije uurtjes op de laatste dag van de werkweek werk onder andere ik - Data Scientist Joeri Admiraal - aan de voorspelling van het populaire voetbaltoernooi. Al iets meer dan een maand proberen we met verschillende modellen het verloop van de wedstrijden die in Rusland gespeeld worden te voorspellen.

Hulp van het spel FIFA

Met behulp van de internationale ELO voetbalranking - formule die de ranking van de voetbalploegen berekent -, een overzicht van ruim 6000 gespeelde wedstrijden én spelersdata uit het computerspel FIFA wordt er een analyse gemaakt. In FIFA is de ‘kwaliteit’ van de spelers opgenomen. Per land selecteren we de beste doelman, vier verdedigers, drie middenvelders en drie aanvallers, waarmee we de kwaliteit per linie bepalen. Door al deze data te combineren, proberen we het aantal doelpunten te voorspellen, wie de wedstrijd wint en welk land uiteindelijk de trofee pakt.

Iedere keer is de uitkomst net weer anders, omdat de kans dat een team een bepaalde wedstrijd wint niet 100% is. Hierdoor houden we ook rekening met verrassende uitslagen, die invloed kunnen hebben op het verdere verloop van het toernooi.

Toch moet er wel een rode draad in de voorspellingen te vinden zijn. Na de simulatie aggregeren we de resultaten en berekenen we voor elk land de kans om de finale te winnen.

In onderstaande grafiek is te zien wat de kansen voor een aantal teams zijn om respectievelijk bij de beste 16 te horen, de kwartfinale te halen, de halve finale te halen, de finale te halen en de kans om uiteindelijk de finale te winnen:

Wie wint?

We voorspellen dus dat Spanje de meeste kans heeft het toernooi te winnen. Frankrijk en Duitsland hebben bijvoorbeeld ook een goed team en hebben een grote kans de 8e finales te halen, maar we zien dat de kans op finaleplek lager is door een lastigere knockout-fase. De meest waarschijnlijke knockout-fase te zien in onderstaand visualisatie:

De eerste wedstrijd wordt op donderdag 14 juni om 17.00 uur afgetrapt door Rusland en Saoedi-Arabië. Ons model voorspelt dat Rusland wint met 70% kans. We dagen iedereen uit dit model te verslaan in de Veneficus voetbalpool!

Team WK voetbal:

  • Joeri Admiraal (Data Scientist)
  • Michał Oleszak (Data Scientist)
  • Lars van der Ham (Scriptant)
  • Ridho Hidayat (Scriptant)

Joeri Admiraal

Author: Joeri

Position: Data Analist

Back