juli 17, 2019
Zo kan ook jouw winkel aan winstgevende promoties doen

Veneficus
In Nederland wordt jaarlijks zo’n 1,8 tot 2,5 miljard kilo voedsel verspild. Van verbouwer en leverancier tot aan de consument. Supermarktketens zijn hierbij verantwoordelijk voor 82 miljoen kilo van de verspilling in een jaar. Om deze reden is Albert Heijn de afgelopen twee maanden aan de slag gegaan met een dynamisch kortingsschema om voedselverspilling tegen te gaan. Hierbij kan je denken aan het afprijzen van producten die tegen de houdbaarheidsdatum aanlopen in bijvoorbeeld Albert Heijn Zandvoort. Is een product nog maar even te consumeren? Dan loopt de korting dus hoger op.
Dynamisch afprijzen
Het afprijzen van producten die verlopen is niet nieuw. Zo komt de 35% korting sticker van Albert Heijn je misschien wel bekend voor? Deze wordt inmiddels al jaren geplakt op artikelen die nog maar kort houdbaar zijn. Dynamisch afprijzen gaat op een veel slimmere én volledig automatische manier in werking. Aan de hand van een zelflerend algoritme wordt continu de beste prijs gehanteerd ten opzichte van de houdbaarheidsdatum en de verwachtte verkoop. Het systeem maakt gebruik van een tak van de machine learning die ‘reinforcement learning’ heet. Met deze techniek maakt het systeem beslissingen om met de minste verspilling en out-of-stock de grootst mogelijke marge te realiseren.
89% minder verspilling in Italië
De prijs van een product kan snel veranderen door het gedrag van consumenten naar aanleiding van dynamische promoties. Hierdoor kan het systeem de optimale afprijzingsstrategie hanteren. Boodschappen zullen natuurlijk nooit duurder worden in de tijd tussen het moment dat je het artikel in je winkelwagen legt en je deze gaat afrekenen. Het algoritme neemt houdbaarheid, locatie, bonusaanbiedingen, weersomstandigheden, historische verkoop en voorraad in de winkel mee. Hiermee wordt een korting van 10 tot 60 procent bepaald, waarna het algoritme geheel zelfstandig het bedrag op het elektronische prijskaartje kan aanpassen. De Italiaanse supermarktketen Iper zegt met het systeem binnen zes weken de verspilling met 89 procent te hebben teruggebracht.
Albert Heijn als voorbeeld
Het is mooi om te zien dat een voorbeeldketen zoals Albert Heijn deze innovatie toepast om voedselverspilling tegen te gaan. Daarnaast levert het ook nog eens extra verkopen en minder out-of-stock in de winkels op. Naast supermarkten, ziet Veneficus voor veel meer retailers mogelijkheden met dynamische promoties. Winkels en warenhuizen in de kleding-, schoenen & sportbranche hebben immers ook te maken met ‘derving’ van artikelen bij het vernieuwen van de collectie. Hierbij worden artikelen lange tijd op hetzelfde prijslevel gehouden, om vervolgens tegen flinke kortingen in de winkel verkocht te worden tijdens de uitverkoop. Met behulp van dynamisch afprijzen kunnen kledingstukken gedurende het seizoen stapsgewijs afgeprijsd worden, en zal elke vestiging zijn eigen voorraad kunnen verkopen.
De meerwaarde van het Bayesiaans Model
Veneficus kan helpen bij het opzetten van een dynamische promotiestrategie. Dit doen we met een ‘Bayesiaans model’. Hiermee kun je zien welke factoren bijdragen aan een succesvolle promotie. Denk aan weersomstandigheden, tv-commercials of vakantiedagen. Wat heb je hiervoor nodig? Met enkel data over historische verkopen en de promoties kunnen we al een model voor jouw bedrijf opzetten.
Ben je benieuwd naar de mogelijkheden voor jouw bedrijf? Neem dan vrijblijvend contact met ons op door een mail te sturen naar joost.van.der.zon@veneficus.nl.
Meer lezen?
Ontvang een gratis tactisch aanvalsplan.
Bel ons vandaag nog op (010) 4047 333
Geen zorgen: het is geheel vrijblijvend.