mei 16, 2019

Rotterdam stemt: waar gaan ruimere openingstijden het grootste verschil maken?

shutterstock 1192617592 2
1,9 min read
Published On: 16 mei 2019

Veneficus

Op donderdag 16 mei stemt de gemeenteraad van Rotterdam over het voorstel om op zondag ruimere openingstijden te hanteren. De huidige winkeltijdenwet staat op maandag t/m zaterdag openingstijden tussen 6.00 uur en 22.00 uur toe, terwijl deze op zon- en feestdagen zijn beperkt tussen 12.00 uur en 22.00 uur. Met het nieuwe voorstel moeten deze laatste tijden verruimd worden, zodat het winkelend publiek tussen 8.00 uur en 22.00 uur terecht kan in de Rotterdamse winkels.

Veneficus heeft onderzocht welke sector het meest zal profiteren van deze ruimere openingstijden. Hiervoor hebben wij de openingstijden bekeken van winkels in diverse sectoren op zondag 14, 21 en 28 april. 14 en 28 april zien we als reguliere zondagen, de 21e wordt apart als feestdag vermeld (Eerste Paasdag).Wanneer we kijken naar alle sectoren, dan zijn het vooral de supermarkten en warenhuizen waar een grotere groep kan profiteren van ruimere openingstijden. Binnen de detailhandel zien we een veel kleiner percentage aan winkels die überhaupt open zijn op zondag. Hierdoor zal het verschil in omzet ten opzichte van bijvoorbeeld supermarkten alleen maar toenemen, omdat relatief meer supermarkten ruimere openingstijden zullen gaan hanteren. Het is goed te verklaren waarom er grote verschillen tussen deze branches bestaan. De potentiële omzet aan de randen van de openingstijden is bij supermarkten erg groot. Een supermarkt die gesloten blijft terwijl de concurrent geopend is, zal dus direct een verlies in marktaandeel merken.

Van de 135 supermarkten in Rotterdam zien we dat 85% van deze winkels zijn geopend op reguliere zondagen. 58% gaat exact om 12.00 uur open en probeert hiermee de openingstijden te maximaliseren. Deze 78 supermarkten kunnen nog eerder opengaan wanneer het voorstel van vandaag door de gemeenteraad komt. We zien dat er op feestdagen meer supermarkten gesloten blijven. Zo’n 5% is op reguliere zondagen geopend, maar op feestdagen gesloten.supermarkten.png 972x376 q85 subsampling 2

Bij de 306 kledingwinkels die zijn onderzocht in Rotterdam kunnen we een soortgelijke conclusie trekken, al zijn daar meer winkels op zondag gesloten. Tegelijkertijd zien we dat er ook veel minder winkels al voor 12.00 uur open (mogen) gaan.

Een heel ander beeld zien we bij bakkers, slagers, groenteboeren en andere detailzaken in de voedingsbranche. Daar is slechts 40% van de 144 zaken op zondag geopend. De 27% van deze winkeliers die stipt om 12.00 uur de deuren opent is op feestdagen zelfs gehalveerd. Wat valt op? Waar we bij supermarkten zien dat de overgrote meerderheid probeert om haar openingstijden te maximaliseren, is dat in de detailhandel een lichte minderheid.

Heeft u hulp nodig bij het vaststellen van uw optimale openingstijden? Veneficus begeleid u om op basis van onder andere de openingstijdendata hier de juiste keuze in te maken. Dit doen we met een locatie-potentieanalyse, salesforecasting of promotieforecasting. Op onze retail pagina kan je meer lezen over onze werkwijze.

Deel deze blog met je netwerk 👉🏼

Meer lezen?

Ontvang een gratis tactisch aanvalsplan.

Bel ons vandaag nog op (010) 4047 333

Geen zorgen: het is geheel vrijblijvend.