april 26, 2019

Lesgeven aan de Haagse Hogeschool: het protegé effect

haagsehogeschoolfacebook
1,5 min read
Published On: 26 april 2019

Veneficus

Einstein wist het een eeuw geleden al: “If you can’t explain it simply, you don’t’ understand it well enough”. Met name in de data science markt zou men eens wat vaker dingen uit moeten leggen en wat minder vaak de black-box kaart moeten spelen. Onze markt zit vol met mensen die buzzwords rondslingeren waarvan ze zelf nog niet de helft begrijpen. Als je artikelen op internet moet geloven worden overal om ons heen machine learning algoritmes gebruikt die simpelweg te ingewikkeld zijn om uit te leggen. Is iedereen nou zou dom, of begrijpen die analisten het zelf gewoon niet goed genoeg om het uit te kunnen leggen?

Bij Veneficus zijn we vrij zeker over onze kennis dus onze data scientisten Emiel en Timo gingen deze uitdaging aan. De afgelopen maanden gaven zij één dag per week les aan de post-HBO opleiding voor Big Data Analist aan de Haagse Hogeschool. Als kersverse docenten verzorgden zij de vakken Data Analyse met R, Visualisatie met R en, jawel daar zijn de magische woorden, Machine Learning met R. De studenten hebben diverse achtergronden in het bedrijfsleven. De één werkt dagelijks met data en heeft al eens wat regels code geschreven, de ander is zich aan het omscholen en heeft nog nooit een boxplot gemaakt. Een vak wordt in een volle dag gegeven waarna er een opdracht met beoordeling volgt. Van de studenten wordt dus veel gevraagd, want het is een kort tijdsframe om een nieuwe denkwijze, statistiek en programmeertaal tegelijkertijd te leren.

En hoe verging dat onze data scientists die dagelijks met R en deze materie werken? Timo vertelt: “Het lesgeven beviel erg goed, juist omdat je weer met een hele nieuwe blik naar tools gaat kijken die je dagelijks gebruikt. Het is als een kind die zijn ouders verrast door te vragen waarom de lucht eigenlijk blauw is. Zo kijken wij regelmatig naar de output van een regressie in R, maar we vragen ons allang niet meer af hoe die F-scores ook alweer precies berekend worden. Dat willen studenten wel weten en gelijk hebben ze!”.

Emiel voegt hieraan toe: “Als je een les voorbereid dan ga je met andere, scherpe ogen kijken naar alles dat je denkt te weten. Dan blijkt dat je een heleboel dingen die je denkt te begrijpen, niet in 5 minuten kan uitleggen. Moeten we het dan maar een black box gaan noemen? Nee; zelf bijleren en uitleggen! Voor ons staat in ieder geval al één ding vast: wij staan volgend kwartaal weer voor de klas!”

Deel deze blog met je netwerk 👉🏼

Meer lezen?

Ontvang een gratis tactisch aanvalsplan.

Bel ons vandaag nog op (010) 4047 333

Geen zorgen: het is geheel vrijblijvend.