“Op sommige dagen kom ik graag naar kantoor, omdat dit zorgt voor een betere samenwerking. Op andere dagen sla ik met alle liefde de reistijd over.

Met het BI-team van TenderNed waren we al gewend om deels op afstand te werken. Wanneer we met het team op kantoor zijn, dan maken we daar ook goed gebruik van. De periodieke refinements en retrospectives worden standaard op de kantoordagen gepland en ook andere werkzaamheden waarbij naast elkaar zitten een stuk fijner en efficiënter werkt dan een scherm delen.

Korte vragen die niet echt haast hebben worden ook opgespaard voor deze ontmoetingen.

Een goede werkplek is altijd belangrijk, maar met hybride werken wellicht nog iets meer. Ik werk regelmatig vanuit Engeland, wat gelukkig zonder problemen kan.

Inrichting van twee werkplekken

Op de eerste foto zie je mijn ideale werkplek op kantoor. Een hele ruimte voor mezelf, de cloud-werkplek van de klant op de monitor, de Veneficus-communicatie op de laptop, een los toetsenbord en muis, oortjes ingeplugd, een externe webcam die dienstdoet als microfoon en een laptoptas. Mijn thuiswerkplek op de tweede foto is vergelijkbaar, al moet ik daar de laptop onder de monitor neerzetten. 

Ook al werk je op kantoor, is de kans toch nog aanwezig dat je regelmatig digitale meetings hebt. Dus ook op kantoor vinden er de nodige digitale meetings of telefoontjes plaats. Voor korte stand ups vraag ik wel eens of collega’s er last van hebben als ik vanaf mijn bureau inbel, maar voor de langere meetings reserveer ik een (vergader)ruimte. Thuis hoef ik daar niet over na te denken.

De uitdagingen van hybride werken

In het begin had ik moeite met het hanteren van een goede dagindeling tijdens de thuiswerkdagen. Het fietsen naar het kantoor was altijd een rustige manier om de dag te starten en ook weer af te sluiten. Om een goede balans te vinden lunch ik nog altijd op hetzelfde tijdstip als dat ik op kantoor zou doen, zo ben ik altijd bereikbaar voor collega’s die op kantoor werken.

Voor mij werkt hybride werken inmiddels dus prima en ik heb er geen problemen mee als dit zo blijft. Na 2 jaar thuiswerken, heb ik mijn routine gevonden om op diverse locaties te werken. Het enige nadeel? De vrijdagmiddagborrels, die zijn in een hybride vorm toch wat lastiger in te vullen. Dan kan je maar beter zorgen dat je die dag op kantoor werkt!”