maart 5, 2019
Hoe data analytics een pijnlijk debat kan voorkomen

Veneficus
Twee weken geleden moest het kabinet diep door het stof, omdat de stijging van de energierekening toch hoger is dan gedacht. Dat doet pijn voor politiek Den Haag, zeker in de verkiezingstijd. Kloppen de koopkrachtplaatjes van Prinsjesdag 2018 nog wel nu de energierekening dit jaar ineens met ruim €300 omhoog gaat? Hoe kon de voorspelling op Prinsjesdag er zo ver naast zitten?
Dat bij alle huishoudens in Nederland in 2019 een hogere energierekening op de mat zou vallen, presenteerde hetzelfde kabinet al op Prinsjesdag vorig jaar. Het goede nieuws destijds? Ondanks de stijging van de energierekening gaan we er gemiddeld genomen in koopkracht op vooruit! Wellicht moet het kabinet nu zelfs terugkomen op de belangrijkste conclusie van Prinsjesdag.
Het kabinet had de voorspelde stijging van de energierekening gebaseerd op de uitkomsten van een model van het Planbureau voor de Leefomgeving uit 2017, zo valt te lezen in de meeste recente nieuwsberichten. Het model, de Nationale Energieverkenning 2017, blijkt gebaseerd op verouderde cijfers. In de verkenning is het energieverbruik verkeerd voorspeld, evenals de ontwikkeling van de marktprijzen van gas en elektriciteit. “Omdat het Planbureau voor de Leefomgeving zijn handen vol heeft aan het Klimaatakkoord, zijn zij afgelopen jaar niet met een aparte Energieverkenning gekomen”, geeft de woordvoerder van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat toe. Dit klinkt als een probleem waar data analisten vaker tegenaan lopen. Het analyseproces is inefficiënt, waardoor het moeilijk aan te passen is, wat weer resulteert in onnauwkeurige voorspellingen en boze klanten.
Beslissingen maken op basis van feiten gaat over het hier en nu, niet over twee jaar geleden. Als verantwoordelijke wil je daarom zeker weten dat de resultaten juist en accuraat zijn. Om dit te bereiken zonder daar een groot team voor op te zetten, moet je zorgen voor consistent databeheer en gebruik maken van schaalbare en makkelijk te vernieuwen modellen.
Als de Nationale Energieverkenning van het Planbureau voor de Leefomgeving modulair was opgebouwd, was het voldoende geweest om nieuwe marktprijzen en verbruikscijfers in te pluggen. Sterker nog, als deze cijfers continu worden ontsloten in een database, zou de gehele dataflow met ons AskAnna platform volledig geautomatiseerd worden. Als je het model dan goed gevalideerd hebt, kan het model altijd voorspellen op basis van de meest actuele cijfers. Je hebt er bijna geen omkijken meer naar en je weet zeker dat je altijd goed zit. De resultaten, die stuur je zo door naar het kabinet. Daarbij kun je direct laten zien op welke cijfers en modellen de voorspellingen gebaseerd zijn. Dat scheelt dan volgend jaar in ieder geval weer een pijnlijk debat!
Meer lezen?
Ontvang een gratis tactisch aanvalsplan.
Bel ons vandaag nog op (010) 4047 333
Geen zorgen: het is geheel vrijblijvend.