december 19, 2018

Het tafelvoetbalalgoritme

tafelvoetbalalgoritme
1,6 min read
Published On: 19 december 2018

Veneficus

Een tafelvoetbaltafel. Bij Veneficus is dat – op de laptops na natuurlijk – het meest gebuikte item op kantoor. Tijdens de vrijdagmiddagborrel, na een goed gesprek met klanten of tussen het ontwikkelen van algoritmes door: de geliefde tafel blijft nooit lang onbemand. We zouden Veneficus niet zijn, als er door de medewerkers niet verschillende modellen zouden zijn ontwikkeld om het klassement te bepalen en voorspellingen te maken. Het algoritme van mij – Data Scientist Hoksan Yip – werkt daarbij het best.

Sinds een aantal jaar staat er een tafelvoetbaltafel op kantoor. Het is inmiddels de tweede (compleet gestyled in de Veneficus huisstijl), omdat ‘ie zó vaak gebruikt wordt. De tafelvoetbalscores houden we al een lange tijd bij. In het begin was dat nog heel simpel in een Excel-bestand met eenvoudige berekeningen: er werd gekeken naar hoe vaak iemand had gewonnen versus het aantal potjes dat was gespeeld. Wie won kreeg er een punt bij en dat was het.

Totdat we dachten: ‘we maken de hele dag algoritmes, kan dat niet beter?’ We waren namelijk niet tevreden over de manier waarop het klassement werd bepaald, want als je vaak van ‘minder goede’ spelers won, kwam je bovenaan de ranking te staan. Terwijl iemand die alsmaar van goede spelers verliest niet per se heel slecht is. Vandaar dat we naar wat statistischere modellen zochten.

Tafelvoetbalalgoritme

En dus gingen een aantal Venefici aan de slag met het ontwikkelen van een tafelvoetbalalgoritme. Het voordeel van mijn algoritme – dat we nu gebruiken – is dat het rekening houdt met tegen wie je speelt. Zo krijgen we een eerlijk klassement. Ook houdt het algoritme rekening met zekerheidsmarges : normaal gesproken kan je bij spelers die niet zo vaak hebben gespeeld niet zeggen hoe goed ze zijn. Uit de resultaten bleek bijvoorbeeld dat er een speler was die, ondanks dat hij niet vaak heeft gespeeld, wel met een redelijke zekerheid als ‘heel goed’ werd bestempeld door het algoritme.

Nu kunnen we dus scores bijhouden en verwerken in het algoritme. Hieruit maken we op wie echt outstanding is op tafelvoetbalgebied. Daarnaast houden we er een veel eerlijker klassement op na.

Doorontwikkelen

Maar alleen de huidige ranking bijhouden, is niet genoeg. Daarom zijn we nu ook bezig om de kansen op de winst te ‘voorspellen’. Het duurt nog wel even voordat we dat een stuk verder hebben uitgewerkt. Tot die tijd blijven we vooral veel oefenen en de data aanvullen.

Deel deze blog met je netwerk 👉🏼

Meer lezen?

Ontvang een gratis tactisch aanvalsplan.

Bel ons vandaag nog op (010) 4047 333

Geen zorgen: het is geheel vrijblijvend.